Seo - Arama Motoru Optimizasyonu Nedir ?

SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu, bir web sitesinin veya web sayfasının arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünü ve sıralamasını iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi strateji ve uygulamadır.

Seo Nedir

SEO “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle SEO, insanlar aşağıdakileri aradığında Google, Microsoft Bing ve diğer arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmak için web sitenizi geliştirme süreci anlamına gelir:

  • Sattığınız ürünler.
  • Sağladığınız hizmetler.
  • Derin uzmanlığa ve/veya deneyime sahip olduğunuz konulara ilişkin bilgiler.

Sayfalarınızın arama sonuçlarında görünürlüğü ne kadar iyi olursa, bulunma ve tıklanma olasılığınız da o kadar artar. Sonuçta, arama motoru optimizasyonunun amacı, müşteri, müşteri veya sürekli geri gelen bir hedef kitle haline gelecek web sitesi ziyaretçilerinin ilgisini çekmeye yardımcı olmaktır.

Bu kılavuzda neler öğreneceksiniz:

SEO’nun SEM ve PPC’den farkı nedir?
SEO neden önemlidir?
SEO türleri ve uzmanlıkları
SEO nasıl çalışır?
SEO nasıl öğrenilir?

SEO’nun SEM ve PPC’den farkı nedir?

SEM ve PPC, burada Arama Motoru Alanında çok şey okuyacağınız ve daha büyük arama pazarlamacılığı topluluğunda duyacağınız diğer iki yaygın terimdir.

Bu terimlerin her ikisi ve bunların SEO ile nasıl ilişkili olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

SEO ve SEM
SEM, arama motoru pazarlamacılığı veya daha yaygın olarak bilindiği şekliyle arama pazarlamacılığı anlamına gelir.

Arama pazarlaması bir tür dijital pazarlamadır. Organik arama ve ücretli arama yoluyla trafiği yönlendirmeyi amaçlayan SEO ve PPC etkinliklerinin birleşimi için kullanılan bir şemsiye terimdir.

Basitçe söylemek gerekirse, arama pazarlaması, hem ücretli hem de ücretsiz çabalarla arama motorlarından trafik ve görünürlük kazanma sürecidir.

Peki SEO ve SEM’in farkı nedir? Teknik olarak farklı değiller; SEO, SEM’in yalnızca yarısıdır:

  • SEO = arama motorlarından organik trafik çekmek.
  • SEM = arama motorlarından organik ve ücretli trafik çekmek.
    İşte bu noktada işler biraz karışıyor.

Bugün birçok kişi SEM’i PPC ile birbirinin yerine kullanıyor (bundan bir sonraki bölümde bahsedeceğiz).

Bu fikir SEO’yu baltalıyor gibi görünüyor. Ancak SEO da pazarlamadır , tıpkı PPC’nin pazarlaması gibi.

İşte SEO ve SEM hakkında düşünmenin en iyi yolu:

SEM’in bir madeni para olduğunu hayal edin. SEO madalyonun bir yüzüdür. PPC ise diğer tarafta.

SEO ve PPC
PPC , tıklama başına ödeme anlamına gelir; reklam verenlerin, reklamlarından birine tıklandığında ücretlendirildiği bir tür dijital pazarlamadır.

Temel olarak reklam verenler, reklamlarının arama motoru sonuçlarında görünmesini istedikleri belirli anahtar kelimeler veya kelime öbekleri için teklif verirler. Bir kullanıcı bu anahtar kelimelerden veya kelime öbeklerinden birini aradığında, reklam verenin reklamı en iyi sonuçlar arasında görünecektir.

Yani yine, arama pazarlamasını bir madeni para olarak düşünürsek, SEO ve PPC aynı madalyonun iki yüzüdür; SEO ödenmeyen taraftır, PPC ise ödenen taraftır.

Bir diğer önemli nokta: Bunu hiçbir zaman “SEO ve PPC” (yani hangisi daha iyi) olarak düşünmemek önemlidir çünkü bunlar tamamlayıcı kanallardır. Bu bir ya da iki sorusu değil; her zaman ikisini de seçin (bütçeniz izin verdiği sürece).

Daha önce de belirttiğimiz gibi SEM ve PPC terimleri sektörde birbirinin yerine kullanılmaktadır. Ancak Arama Motoru Arazisinde durum böyle değil.

Ne zaman “SEM” desek, hem SEO’dan (organik arama) hem de PPC’den (ücretli arama) bahsediyoruz demektir.

SEO hariç tutulduğunda “SEM”in nasıl “PPC” anlamına geldiğinin arkasındaki tarihi merak ediyorsanız, şu makaleleri daha derinlemesine inceleyebilirsiniz:

  • Vikipedi PPC’yi / Ücretli Aramayı SEM’e Nasıl Dönüştürdü?
  • SEM = SEO + TBM Hala Ekleniyor mu?

SEO neden önemlidir?
SEO kritik bir pazarlama kanalıdır. Birincisi ve en önemlisi: organik arama, tüm web sitesi trafiğinin %53’ünü sağlar .

Küresel SEO endüstrisinin 2028 yılına kadar şaşırtıcı bir şekilde 122,11 milyar dolara ulaşacağının tahmin edilmesinin büyük nedenlerinden biri de budur . SEO, her ölçekteki marka, işletme ve kuruluş için gerçek iş sonuçları sağlar.

İnsanlar bir yere gitmek, bir şeyler yapmak, bilgi bulmak, araştırma yapmak veya bir ürün/hizmet satın almak istediğinde yolculukları genellikle bir aramayla başlar.

Ancak bugün arama inanılmaz derecede parçalanmış durumda . Kullanıcılar geleneksel web arama motorlarında (örneğin Google, Microsoft Bing), sosyal platformlarda (örneğin YouTube, TikTok) veya perakendeci web sitelerinde (örneğin Amazon) arama yapabilir.

Aslında, ABD’deki çevrimiçi alışveriş yapanların %61’i, ürün aramaya Amazon’da başlıyor, buna karşılık Google gibi bir arama motorunda başlayanların %49’u. Aynı araştırmadan ayrıca not :

%32’si Walmart.com’da başlıyor.
%20’si YouTube’da başlıyor.
%19’u Facebook’ta başlıyor.
%15’i Instagram’da başlıyor.
%11’i TikTok’ta başlıyor.
Her yıl trilyonlarca arama yapılıyor. Arama genellikle web siteleri için birincil trafik kaynağıdır; bu da insanların markanızı veya işletmenizi arayabileceği herhangi bir platformda “arama motoru dostu” olmayı zorunlu kılar.

Tüm bunların anlamı, görünürlüğünüzü artırmanın ve arama sonuçlarında rakiplerinize göre daha üst sıralarda yer almanın kârlılığınızı olumlu yönde etkileyebileceğidir.

Arama motoru sonuç sayfaları (veya SERP’ler) son derece rekabetçi olduğundan ve arama özellikleriyle (ve PPC reklamlarıyla) dolu olduğundan SEO da inanılmaz derecede önemlidir. SERP özellikleri şunları içerir:

  • Bilgi panelleri.
  • Öne çıkan parçalar.
  • Haritalar.
  • Görüntüler.
  • Videolar.
  • En çok okunan haberler (haberler).
  • İnsanlar Ayrıca Soruyor.
  • Atlıkarıncalar.

SEO’nun markalar ve işletmeler için kritik olmasının bir başka nedeni de, diğer pazarlama kanallarının aksine, iyi SEO çalışmasının sürdürülebilir olmasıdır. Ücretli bir kampanya sona erdiğinde trafik de sona erer. Sosyal medya trafiğinden gelen trafik, en iyi ihtimalle güvenilmez ve bir zamanlar olduğunun çok küçük bir kısmı.

SEO, şirketinizin yaptığı her şeyin önemli olduğu bütünsel pazarlamanın temelidir . Kullanıcılarınızın ne istediğini anladıktan sonra bu bilgiyi aşağıdaki konularda uygulayabilirsiniz:

Kampanyalar (ücretli ve organik).
Web sitesi içeriği.
Sosyal medya özellikleri.
SEO, temel iş hedeflerine (ör. dönüşümler, ziyaretler, satışlar) ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz trafiği yönlendiren bir kanaldır. Aynı zamanda güven de oluşturur; iyi sıralamaya sahip bir web sitesi genellikle yetkili veya güvenilir olarak kabul edilir; bunlar, Google’ın daha iyi sıralamalarla ödüllendirmek istediği temel unsurlardır.

SEO Türleri
Üç tür SEO vardır:

  • Teknik SEO: Bir web sitesinin teknik yönlerini optimize etmek.
  • Site İçi SEO: Bir web sitesindeki içeriğin kullanıcılar ve arama motorları için optimize edilmesi.
  • Site Dışı SEO: Marka varlıkları oluşturmak (örneğin insanlar, markalar, değerler, vizyon, sloganlar, sloganlar, renkler) ve sonuçta marka bilinirliğini ve tanınırlığını artıracak şeyler yapmak (yani uzmanlığını, otoritesini ve güvenilirliğini göstermek ve geliştirmek) ) ve talep yaratma.

İçerik ve teknik optimizasyonlar üzerinde %100 kontrol sizdedir. Bu, site dışı durumlarda her zaman doğru değildir (diğer sitelerden gelen bağlantıları kontrol edemezsiniz veya güvendiğiniz platformlar kapanırsa veya büyük bir değişiklik yaparsa), ancak bu etkinlikler hala SEO başarı üçlüsünün önemli bir parçasıdır.

SEO’yu bir spor takımı olarak düşünün. Kazanmak için hem güçlü bir hücuma hem de savunmaya ihtiyacınız var ve taraftarlara (diğer bir deyişle seyirciye) ihtiyacınız var. Teknik optimizasyonu savunmanız, içerik optimizasyonunu saldırınız ve site dışı optimizasyonu sadık bir hayran kitlesini çekmenin, etkileşime geçirmenin ve elde tutmanın yolları olarak düşünün.

Teknik optimizasyon
Bir web sitesinin teknik unsurlarını optimize etmek SEO başarısı için çok önemli ve temeldir.

Her şey mimariyle başlar; arama motorları tarafından taranabilen ve dizine eklenebilen bir web sitesi oluşturmak. Google’ın trend analisti Gary Illyes’in bir zamanlar Reddit AMA’da belirttiği gibi : “ŞU KAHRAMAN SİTEYİ TARANABİLİR HALE GETİRİN.”

Arama motorlarının sayfalarınızdaki tüm içeriği (ör. metin, görseller, videolar) keşfetmesini ve bunlara erişmesini kolaylaştırmak istiyorsunuz. Burada hangi teknik unsurlar önemlidir: URL yapısı, gezinme, dahili bağlantı ve daha fazlası.

Deneyim aynı zamanda teknik optimizasyonun kritik bir unsurudur. Arama motorları, hızlı yüklenen ve iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan sayfaların önemini vurgulamaktadır. Önemli Web Verileri, mobil uyumluluk ve kullanılabilirlik, HTTPS ve müdahaleci geçiş reklamlarından kaçınma gibi unsurların tümü teknik SEO açısından önemlidir.

Teknik optimizasyonun başka bir alanı da yapılandırılmış verilerdir (diğer adıyla şema). Bu kodu web sitenize eklemek, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına ve arama sonuçlarındaki görünümünüzü iyileştirmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca web barındırma hizmetleri, CMS (içerik yönetim sistemi) ve site güvenliğinin tümü SEO’da rol oynar.

İçerik optimizasyonu
SEO’da içeriğinizin iki ana hedef kitle için optimize edilmesi gerekir: insanlar ve arama motorları. Bunun anlamı, hedef kitlenizin göreceği içeriği (sayfada gerçekte ne olduğunu) ve arama motorlarının göreceğini (kod) optimize etmenizdir.

Amaç her zaman faydalı, yüksek kaliteli içerik yayınlamaktır . Bunu, hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarını, Google tarafından sağlanan verileri ve rehberliği anlayarak yapabilirsiniz.

İçeriği insanlar için optimize ederken aşağıdakilerden emin olmalısınız:

  • Deneyiminiz veya uzmanlığınız olan ilgili konuları kapsar.
  • İnsanların içeriği bulmak için kullanacağı anahtar kelimeleri içerir.
  • Benzersiz veya orijinaldir.
  • İyi yazılmış ve gramer ve yazım hatalarından arındırılmış.
  • Günceldir, doğru bilgiler içerir.
  • Multimedya içerir (örn. resimler, videolar).
  • SERP rakiplerinizden daha iyidir.
  • Okunabilir – insanların paylaştığınız bilgileri anlamasını kolaylaştıracak şekilde yapılandırılmıştır (düşünün: alt başlıklar, paragraf uzunluğu, kalın/italik kullanımı, sıralı/sırasız listeler, okuma düzeyi vb.).

Arama motorları için optimize edilecek bazı temel içerik öğeleri şunlardır:

  • Başlık etiketleri
  • Meta Açıklaması
  • Başlık etiketleri (H1-H6)
  • Resim alternatif metni
  • Grafiği ve Twitter Kartları meta verilerini açın

Site dışı optimizasyon

Tam anlamıyla “SEO” olmayabilecek ancak yine de SEO başarısına uyum sağlayabilecek ve dolaylı olarak katkıda bulunabilecek çeşitli etkinlikler vardır.

Bağlantı kurma (bir web sitesine bağlantı alma süreci), site dışı SEO ile en çok ilişkilendirilen etkinliktir. İlgili, yetkili, güvenilir web sitelerinden web sitenize işaret eden çok sayıda bağlantı almanın büyük faydaları (örneğin sıralamalar, trafik) olabilir. Bağlantı kalitesi, bağlantı miktarını yener ve hedef, çok sayıda kaliteli bağlantıdır.

Peki bu bağlantıları nasıl elde edersiniz? SEO çabalarıyla sinerji oluşturan çeşitli web sitesi tanıtım yöntemleri vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Marka oluşturma ve marka pazarlama :Tanınmayı ve itibarı artırmak için tasarlanmış teknikler.
  • PR : Editoryal olarak verilen bağlantıları kazanmak için tasarlanmış halkla ilişkiler teknikleri.
  • İçerik pazarlaması : Bazı popüler formlar arasında video oluşturma, e-kitaplar, araştırma çalışmaları, podcast’ler (veya diğer podcast’lerde konuk olmak) ve konuk gönderileri (veya konuk blogları) yer alır.
  • Sosyal medya pazarlaması ve optimizasyonu : Markanızın ilgili tüm platformlarda yer almasını sağlayın, tamamen optimize edin ve ilgili içeriği paylaşın.
  • Listeleme yönetimi : Şirketiniz veya web siteniz hakkındaki bilgilerin arama yapanlar tarafından listelenip bulunabileceği herhangi bir platformdaki (örn. dizinler, inceleme siteleri, wiki’ler) bilgileri talep etmek, doğrulamak ve optimize etmek.
  • Derecelendirmeler ve incelemeler : Bunları almak, izlemek ve yanıtlamak.

Genel olarak, site dışından bahsederken, tamamen teknik açıdan sıralama yeteneğinizi doğrudan etkilemeyecek etkinliklerden bahsediyorsunuz.

Ancak yine de markanızın yaptığı her şey önemlidir. Markanızın insanların sizi arayabileceği her yerde bulunmasını istiyorsunuz. Bu nedenle, bazı kişiler “arama motoru optimizasyonu”nu, aslında “arama deneyimi optimizasyonu” veya “her yerde arama optimizasyonu” anlamına gelecek şekilde yeniden adlandırmaya çalıştı.

SEO uzmanlıkları
Arama motoru optimizasyonunun da birkaç alt türü vardır. Bu uzmanlık alanlarının her biri kendi açısından “normal SEO”dan farklıdır; genellikle ek taktikler gerektirir ve farklı zorluklar sunar.

Bu tür beş SEO uzmanlığı şunları içerir:

E-ticaret SEO : Ek SEO öğeleri arasında kategori sayfalarının, ürün sayfalarının, yönlü gezinmenin, dahili bağlantı yapılarının, ürün görsellerinin, ürün incelemelerinin, şemanın ve daha fazlasının optimize edilmesi yer alır.
Kurumsal SEO : Bu, çok büyük ölçekte bir SEO’dur. Tipik olarak bu, 1 milyondan fazla sayfaya sahip bir web sitesiyle (veya birden fazla web sitesiyle/markayla) uğraşmak anlamına gelir – veya kuruluşun büyüklüğüne (genellikle yılda milyonlarca veya milyarlarca gelir elde edenlere) bağlı olabilir. Girişim yapmak aynı zamanda birden fazla paydaşın katılımının yanı sıra, geliştirme ekibi tarafından SEO değişikliklerinin uygulanmasında gecikmeler anlamına da gelir.
Uluslararası SEO : Bu, uluslararası işletmeler için küresel SEO’dur – çok bölgeli veya çok dilli web siteleri için SEO yapmak – ve Baidu veya Naver gibi uluslararası arama motorları için optimizasyon yapmak.
Yerel SEO : Burada amaç, diğerlerinin yanı sıra incelemeleri ve işletme listelerini yönetip alarak web sitelerini yerel organik arama motoru sonuçlarında görünürlük için optimize etmektir.
Haber SEO’su : Haberlerde hız son derece önemlidir; özellikle Google’ın dizinine mümkün olduğunca çabuk girmenizi ve Google Keşfet, Google’ın En Çok Okunan Haberleri ve Google Haberler gibi yerlerde görünmenizi sağlamak. Ödeme duvarları, bölüm sayfaları, haberlere özel yapılandırılmış veriler ve daha fazlası için en iyi uygulamaları anlamaya ihtiyaç vardır.
SEO nasıl çalışır?
Bu sayfayı Google araması yoluyla bulduysanız, muhtemelen Google’da [seo nedir] veya [seo] diye arama yapmışsınızdır.

Bu kılavuz, SEO konusunda büyük uzmanlığa ve deneyime sahip yetkili bir web sitesi olan Search Engine Land’de yayınlanmıştır (2006’dan beri büyük ve küçük tüm SEO değişikliklerini kapsıyoruz).

İlk olarak 2010 yılında yayınlanan “SEO Nedir” sayfamız 324.203 gibi muazzam bir bağlantı kazandı.

Basitçe söylemek gerekirse, bu faktörler (ve diğerleri), bu kılavuzun arama motorlarında iyi bir itibar kazanmasına yardımcı oldu ve bu da onun yıllardır 1. Sırada yer almasına yardımcı oldu. Yetkili ve güvenilir olduğunu gösteren birikmiş sinyallere sahiptir ve bu nedenle birisi SEO için arama yaptığında sıralamayı hak eder.

Ancak SEO’ya daha geniş bir açıdan bakalım. Bir bütün olarak SEO gerçekten aşağıdakilerin bir kombinasyonu yoluyla çalışır:

  • Kişiler: Stratejik, taktiksel ve operasyonel SEO çalışmasını yapmaktan veya tamamlanmasını sağlamaktan sorumlu kişi veya ekip.
  • Süreçler: İşin daha verimli hale getirilmesi için yapılan eylemlerdir.
  • Teknoloji: Kullanılan platformlar ve araçlar.
  • Faaliyetler: Son ürün veya çıktı.
    Diğer birçok şey SEO’nun nasıl çalıştığını etkiler. Aşağıda en önemli bilgi ve süreç unsurlarına üst düzey bir bakış yer almaktadır.

Altı kritik alan bir araya geldiğinde SEO’nun işe yaramasını sağlar:

1. Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak
Basitçe, insanların herhangi bir platformda arama yoluyla işletmenizi bulmasını istiyorsanız, motorun nasıl çalıştığının ardındaki teknik süreçleri anlamanız ve ardından bu görünürlüğü etkilemek için tüm doğru “sinyalleri” sağladığınızdan emin olmanız gerekir.

Google gibi geleneksel web arama motorlarından bahsederken, aramanın dört ayrı aşaması vardır:

  • Tarama: Arama motorları, bağlantıları takip ederek ve site haritalarını kullanarak web’deki sayfaları keşfetmek için tarayıcıları kullanır.
  • Oluşturma: Arama motorları, HTML, JavaScript ve CSS bilgilerini kullanarak sayfanın nasıl görüneceğini oluşturur.
  • Dizine Ekleme: Arama motorları keşfettiği sayfaların içeriğini ve meta verilerini analiz eder ve bunları bir veritabanına ekler (ancak web sitenizdeki her sayfanın dizine ekleneceğinin garantisi yoktur).
  • Sıralama: Karmaşık algoritmalar, bir sayfanın alakalı olup olmadığını ve arama yapanlar bir sorgu girdiğinde gösterilecek kadar yüksek kalitede olup olmadığını belirlemek için çeşitli sinyallere bakar.
    Ancak Google arama için optimizasyon yapmak, YouTube veya Amazon gibi diğer platformlarda arama yapmak için optimizasyon yapmaktan farklıdır.

Örneğin, etkileşim (Beğeniler, yorumlar, paylaşımlar vb.) ve insanların kimlerle bağlantılı olduğu gibi faktörlerin önemli olduğu Facebook’u ele alalım. O halde Twitter’da güncellik, etkileşimler veya yazarın güvenilirliği gibi sinyaller önemlidir.

Ve işleri daha da karmaşık hale getiren şey: Arama motorları, içeriği ortaya çıkarmak için makine öğrenimi öğeleri ekledi; bu da “bu” veya “bu” demeyi daha da zorlaştırarak daha iyi veya daha kötü performansla sonuçlandı.

2. Araştırmak
Araştırma SEO’nun önemli bir parçasıdır. SEO performansını artıracak bazı araştırma türleri şunlardır:

  • Kitle araştırması: Hedef kitlenizi veya pazarınızı anlamak önemlidir. Bunlar kimlerdir (yani demografik ve psikografik özellikleri)? Acı noktaları nelerdir? Cevaplayabileceğiniz hangi sorular var?
  • Anahtar kelime araştırması: Bu süreç, insanların kullandığı alakalı ve değerli arama terimlerini belirleyip sayfalarınıza dahil etmenize ve bu anahtar kelimeler için sıralamada ne kadar talep ve rekabet olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
  • Rakip araştırması: Rakipleriniz ne yapıyor? Güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Ne tür içerikler yayınlıyorlar
  • Marka/işletme/müşteri araştırması: Hedefleri nelerdir ve SEO bu hedeflere ulaşmalarına nasıl yardımcı olabilir?
  • Web sitesi araştırması: Çeşitli SEO denetimleri, bir web sitesindeki organik aramada başarıyı engelleyen fırsatları ve sorunları ortaya çıkarabilir. Dikkate alınması gereken bazı denetimler: teknik SEO, içerik, bağlantı profili ve EEAT.
  • SERP analizi: Bu, belirli bir sorgunun arama amacını anlamanıza (örneğin, ticari, işlemsel, bilgilendirici veya gezinme amaçlı mı) ve sıralama veya görünürlük kazanma olasılığı daha yüksek olan içerik oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

3. Planlama

SEO stratejisi uzun vadeli eylem planınızdır. Hedefler belirlemeniz ve onlara nasıl ulaşacağınıza dair bir plan yapmanız gerekir.

SEO stratejinizi bir yol haritası olarak düşünün. İzlediğiniz yol muhtemelen zamanla değişecek ve gelişecektir; ancak hedefiniz açık ve değişmeden kalmalıdır.

SEO planınız aşağıdaki gibi şeyleri içerebilir:

  • Hedeflerin (örneğin, OKR’ler, SMART) ve beklentilerin (örneğin, zaman çizelgeleri/kilometre taşları) belirlenmesi.
  • Anlamlı KPI’ları ve ölçümleri tanımlama ve hizalama.
  • Projelerin nasıl oluşturulacağına ve uygulanacağına karar vermek (dahili, harici veya karma).
  • İç ve dış paydaşlarla koordinasyon ve iletişimin sağlanması.
  • Araçları/teknolojiyi seçme ve uygulama.
    Bir ekibin işe alınması, eğitilmesi ve yapılandırılması.
  • Bütçe belirlemek.
    Sonuçların ölçülmesi ve raporlanması.
  • Strateji ve sürecin belgelenmesi.

4. Oluşturma ve uygulama

Tüm araştırmalar tamamlandıktan sonra fikirleri eyleme dönüştürmenin zamanı geldi. Bunun anlamı:

  • Yeni içerik oluşturma: İçerik ekibinize hangi içeriğin oluşturulması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmak.
  • Mevcut sayfalarda değişiklik veya iyileştirme önermek veya uygulamak: Bu, içeriği güncellemeyi ve iyileştirmeyi, dahili bağlantılar eklemeyi, anahtar kelimeleri/konuları/varlıkları birleştirmeyi veya onu daha da optimize etmenin diğer yollarını tanımlamayı içerebilir.
  • Eski, eski veya düşük kaliteli içeriğin kaldırılması: Sıralaması iyi olmayan, dönüşüm sağlayan trafiği yönlendiren veya SEO hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan içerik türleri.

5. İzleme ve bakım

Web sitenizde bir şeyler ters gittiğinde veya bozulduğunda bunu bilmeniz gerekir. İzleme kritiktir.

Trafiğin kritik bir sayfaya düşüp düşmediğini, sayfaların yavaşladığını, yanıt vermediğini veya dizinden düşüp düşmediğini, web sitenizin tamamının çevrimdışı olup olmadığını, bağlantıların koptuğunu veya başka olası felaket sorunlarının olup olmadığını bilmeniz gerekir.

6. Performansın analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması
SEO’yu ölçmezseniz iyileştiremezsiniz. SEO hakkında veriye dayalı kararlar vermek için şunları kullanmanız gerekir:

  • Web sitesi analizi: Performans verilerini toplamak için araçları (en azından Google Analytics, Google Arama Konsolu ve Bing Web Yöneticisi Araçları gibi ücretsiz araçlar) kurun ve kullanın.
  • Araçlar ve platformlar: Birden fazla araç sunan birçok “hepsi bir arada” platform (veya paket) vardır , ancak belirli görevlerdeki performansı izlemek için yalnızca belirli SEO araçlarını kullanmayı da seçebilirsiniz. Veya kaynaklarınız varsa ve piyasadaki araçların hiçbiri tam olarak istediğinizi yapmıyorsa, kendi araçlarınızı yapabilirsiniz.
    Verileri topladıktan sonra ilerlemeyi raporlamanız gerekecektir. Raporları yazılım kullanarak veya manuel olarak oluşturabilirsiniz.

Performans raporlaması bir hikaye anlatmalı ve genellikle önceki rapor dönemleriyle (örneğin yıldan yıla) karşılaştırılarak anlamlı zaman aralıklarında yapılmalıdır. Bu, web sitesinin türüne bağlı olacaktır (genellikle bu aylık, üç aylık veya başka bir aralıkta olacaktır),

SEO devam ediyor

SEO asla bitmez. Arama motorları, kullanıcı davranışları ve rakipleriniz sürekli değişiyor. Web siteleri zamanla değişir ve taşınır (ve bozulur). İçerik bayatlıyor. Süreçleriniz gelişmeli ve daha verimli hale gelmeli.

Özetle: Her zaman izleyebileceğiniz, test edebileceğiniz veya geliştirebileceğiniz bir şey vardır. Veya Bruce Clay’in belirttiği gibi: SEO yalnızca Google bir şeyleri değiştirmeyi bıraktığında ve tüm rekabetiniz sona erdiğinde yapılacaktır .

SEO nasıl öğrenilir?

Artık SEO’nun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını daha iyi anladığınıza göre, nasıl daha fazla bilgi edinebilirsiniz?

En son SEO haberlerini, araştırmalarını, en iyi uygulamalarını ve diğer gelişmeleri okumak (veya tercih ederseniz izlemek veya dinlemek), ister günlük, ister haftalık, ister aylık olsun, düzenli alışkanlıklarınızdan biri haline gelmelidir. Ayrıca yılda en az bir veya iki etkinliğe katılmaya yatırım yapmalısınız.

Arama yapanların beklentileri ve davranışları sürekli gelişiyor; bu da algoritmaların buna ayak uydurmak için sürekli değiştiği anlamına geliyor. Bu, teknolojideki yeni atılımlarla birleştiğinde (ChatGPT’nin 2022’nin sonlarındaki patlayıcı yükselişinden ve üretken yapay zekanın 2023’te arama sonuçlarına aniden eklenmesinden başka bir yere bakmayın).

Google’ın SEO kaynakları

  • Google Arama Esasları : Bu kılavuzda Google, teknik gereksinimleri, spam politikalarını ve temel en iyi uygulamaları ele almaktadır.
  • SEO başlangıç ​​kılavuzu : Google’ın en iyi uygulamalarına göre SEO temellerine genel bakış.
  • Arama kalitesi değerlendirici yönergeleri : Bu belge, Google’ın, insan değerlendiricilere, içerik ve web sitelerinin deneyimini, uzmanlığını, otoritesini ve güvenilirliğini inceleyerek arama sonuçlarının kalitesini değerlendirmeleri için nasıl talimat verdiğini açıklamaktadır.